Gépi nyirokmasszázs kezelés

Gépi nyirokmasszázs

A gépi nyirokmasszázs a köztudatban elterjedt kifejezés pedig ebben az esetben nyirok elvezetésről és nem a klasszikus értelemben vett masszázsról van szó. A kezelés elve azon alapszik,hogy a gép által előidézett nyomáshullám mechanicus nyomást fejt ki a kötőszövetre mely segíti a szövetekben lévő mobilis folyadéknak a vénákba és nyirokerekbe való visszajutását. (intermittáló pneumatikus kompresszió).

Gépi nyirokmasszázs kezelés

Gépi nyirokmasszázs

Lympha-Press Optimal Gradient

A kezeléseket Lympha-Press Optimal Gradient (Gradient Model 1201-EP/ED) készülékkel végezzük. Ez egy 2×12 csatornás készülék, mely előkezeléssel és előkezelés nélkül tud nyirok kezelést végezni. A 12 csatorna egy végtagon értendő. A rendszer egy programozható szekvenciális kezelőkészüléket és felfújható kompressziós mandzsettákat tartalmaz. A rendszer a végtag távoli részéről a törzshöz közeli részhez haladó masszázst végez megszabadítva a végtagot a felesleges nyirok-és vénás keringési folyadéktól. A szekvenciális masszázshoz szükséges sűrített levegő egy sor légvezetéken érkezik a zsák-jellegű mandzsettába, mely cipzárral rögzítve körbe öleli a beteg végtagját.
A masszázst a mandzsettákban található egymáson átlapolódó légcella fokozatos és folyamatos felfújódása és leengedése végzi. Minden cella sorban felfújódik, a gyengéd masszázs segít a nyirokfolyadéknak utat találni,új nyirokcsatornákat nyitni. A mandzsetta teljes felfújódása után a cellák leengednek , engedik a nyirokfolyadékot visszaáramlani, majd a ciklus elölről kezdődik. A kezelések előkezeléssel indulnak aminek a célja,hogy először a törzshöz közeli végtag szakaszból vezesse el a nyirokfolyadékot. Elsőként 3 cellányit fúj fel majd leengedve következőre 4 –et és így halad egyre lejjebb. Ha a kezelés az összes cellán végigfutott automatikusan átvált az egész végtagot érintő nyirokterelésre(masszázsra). A készülék úgy is beállítható,hogy előkezelés nélkül a készülék azonnal az egész végtagot érintő nyirokkezelést végezze. A nyirokmasszázs kezelések időtartama és a cellák nyomásviszonya szabályozható.

Kezelés javallatai :

veleszületett (elsődleges) nyirokeringési rendellenességek
másodlagos (szerzett) nyirokkeringési rendellenességek:
-emlőműtétek után felső végtagi duzzanat
-ágyéki műtétek után alsó végtagi duzzanat
-sérülések után kialakult lábdagadás illetve kézdagadás ( posttraumás oedema )
-visszértágulatokhoz társuló végtag duzzanat
– visszér mütétek után fennálló tartós alsó végtagi duzzanat
-idült alsó végtagi vénás keringési zavarhoz társuló duzzanat( lezajlott mélyvénás trombózisok késői fázisában is tartósan fennálló duzzanatok)
-csipőizületi, térdizületi kopásokhoz társuló tartós végduzzanat
-csipő illetve térd prothesis mütéte után fennálló tartós duzzanat
-zsirödéma(lipoedema)
-narancsbőr kezelése

Kezelés ellenjavallatai:

-rosszindulatú betegségek fennállása
-rosszindulatú betegség áttétei
-kezeletlen magas vérnyomás(hypertonia)
-súlyos szívbetegség
-súlyos vesebetegség
-kezeletlen pajzsmirigy betegség
-súlyos szívritmuszavar
-súlyos, kezeletlen tüdő asthma
-ismert vagy feltételezett mélyvénás trombózis, visszér gyulladás.
-súlyos érszűkület
-fertőző bőrbetegségek
-heveny gyulladásos bőrbetegségek(orbánc!)
-nedvező bőrgyulladások
-terhesség
-beteg részéről az együttműködés hiánya